PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z JABŁKAMI
Przepis jest mega prosty i fantastycznie pyszny :) Dostałam go kiedyś od
mojej koleżanki i podzielę sie z Wami moi kochani. Ciacho smakuje wszystkim,
mój syn potrafi wciągnąc całe jak nie widzę :)
SKŁADNIKI :
1/2 Mąki pszennej tortowej
3 Jajka ( zachęcam do kupowania jajek od
szczęśliwszych kur, niż te w klatkach )
kostka miękkiej margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego ( oczywiście
lepszy niż wanilinowy :)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
oczyszczonej
pół szklanki cukru ( ja daje trochę cukru
i troche miodu )
Jabłka prażone ( wersja dla leniwych w
słoiku, wersja dla tych ekologicznych uprażcie jabłuszka sami :)
cynamon
Nastawiamy piekarnik na 180stopni.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia/sodę, cukier waniliowy, jajka i margarynę. Ważne, aby
margaryna była miękka wtedy bedzie łatwiej ciasto ugniatać . Mieszamy wszystko razem i poźniej ugniatamy.
Jeśli ciasto bardzo nam się klei do rąk można dodać więcej mąki. Trzeba z tym uważac, żeby nie wyszło za twarde.
Kiedy ciasto już ma fajną konsystencję dzielimy go na dwie części. Do pieczenia
używamy formy o wymiarach ... wysmarowanej tłuszczej i posypaną bułką tartą.
Możecie również użyć papieru do pieczenia.
Na spodzie formy wykładamy pierwszą czesc
ciasta , wygładzamy tak aby przykryła cały spód. Wykładamy na to nasze jabłka , staramy się
żeby były równo rozłożone. Posypujemy je cynamonem. Ile kto lubi :) Teraz zajmujemy sie drugą częścią ciasta,
która ma przykryc jabłuszka. Dobrze jest ją pognieśc w rekach, można również
użyc wałka , chociaż ciasto czesto sie przykleja. Ja to robię w rekach.
Nakładamy, wygładzamy. Nie musi byc idealnie wygładzone, i tak bedzie pycha ;)
Pieczemy 45 minut :)
Mój piekarnik jest trochę dziadowski,
pięke to ciasto na termoobiegu ale musze patrzec czy sie nie przypala. Ale zazwyczaj wychodzi
pysznie.
Upieczone ciasto zostawiamy do
wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego Kochani :)
Ps. Ja nie lubie jak ciasto jest zbyt
słodkie , wiec nie daje za duzo cukru ale to kwestia gustu. Poza tym te jabłka w słoiku sa czesto
z dodatkiem cukru więc trzeba uważac. Mam nadzieję, że bedzie Wam smakować i
poprawi nastrój w tym jesiennym okresie :)
Buziaki. B.
Komentarze
Prześlij komentarz